úvodobsahfórum
www.poznanie.sk
stiahnuťlinkye-mail
Aktuálny čas je Štv, 28. Mar 2024, 16:15

Všetky časy sú v GMT + 1 hodina [ letný čas ]




Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 28 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3
Autor Správa
 Predmet príspevku: Re: Vánoce
PoslaťNapísal: Str, 11. Dec 2013, 20:38 
Offline

Registrovaný: Štv, 27. Jún 2013, 21:32
Príspevky: 69
vricman píše:
majka 123 píše:
Nenechte se mýlit. V Izraeli v horských oblastech je chlad a vítr a sněžit tam sněží velice často. Hora Hermon má zasněžený vrchol po celý rok a v Jerusalémě sněží každoročně.


To som nevedel, ale asi to budú len také ľahké snehové prehánky ktoré sa rýchlo topia.

Foto zasneženého Jeruzalému s 20 centimetrovou vrstvou snehu som ešte nevidel, ani odhŕnače snehu v Izraeli, ale s tými horskými oblasťami máte zaiste pravdu.


Oni tam nějaké sněhové frézy nepotřebují, protože pokud tam napadne 20 centimetrů sněhu, tak všichni vyběhnou ven a honem si ho užívají. Dříve, než by tu frézu nastartovali, dolili PHM, tak je po sněhu. Mimochodem historický průměr na počasí za posledních 100 let je pro 29.12. Je jasné počasí s denní teplotou 14 a noční 6. Beze srážek. Lehký vánek. Není to ideální počasí?


Hore
 Profil  
 
 Predmet príspevku: Re: Vánoce
PoslaťNapísal: Str, 11. Dec 2013, 20:40 
Offline

Registrovaný: Pon, 05. Nov 2012, 21:05
Príspevky: 843
Bydlisko: Nová Ľubovňa
Áno. Je to veľmi ideálne počasie.


Hore
 Profil  
 
 Predmet príspevku: Re: Vánoce
PoslaťNapísal: Str, 11. Dec 2013, 20:48 
Offline

Registrovaný: Pon, 05. Nov 2012, 21:05
Príspevky: 843
Bydlisko: Nová Ľubovňa
Úryvok z prednášky Betlehemská Hviezda (Vianoce 1932):
Citácia:
VIANOCE! Posvätná noc spomienok! Svätý deň v hodine nadchádzajúcej slávnosti. A oboje spojené bodom obratu veľkej doby.
Svetlo má teraz byť tu na zemi, ako to malo byť už kedysi, keď hviezda zasľúbenia žiarila počas troch nocí nad jednou maštaľou v Betleheme.
Svätý deň nadchádzajúcej slávnosti je 29.12. Pán Ježiš sa narodil 29.12. Hviezda svietila nad chlievom tri dni, teda do 1.1. Čí už roku 7 alebo 8 p.n.l. Jedno je isté, že veľkňaz, ktorý umožnil Kristovi ako 12 ročnému vstúpiť do svätyne svätých a zomrel krátko po veľkej noci, ako to čítame v Zaviatých dobách, zomrel v roku 6 n.l. a píše sa to v komentároch k Písmu Svätému, Trnava , rok vydania 1997, Spolok Svätého Vojtecha.


Hore
 Profil  
 
 Predmet príspevku: Re: Vánoce
PoslaťNapísal: Sob, 14. Dec 2013, 15:13 
Offline

Registrovaný: Pon, 01. Okt 2012, 23:42
Príspevky: 505
majka 123 píše:
vricman píše:
To som nevedel, ale asi to budú len také ľahké snehové prehánky ktoré sa rýchlo topia.

Foto zasneženého Jeruzalému s 20 centimetrovou vrstvou snehu som ešte nevidel, ani odhŕnače snehu v Izraeli, ale s tými horskými oblasťami máte zaiste pravdu.


Oni tam nějaké sněhové frézy nepotřebují, protože pokud tam napadne 20 centimetrů sněhu, tak všichni vyběhnou ven a honem si ho užívají. Dříve, než by tu frézu nastartovali, dolili PHM, tak je po sněhu. Mimochodem historický průměr na počasí za posledních 100 let je pro 29.12. Je jasné počasí s denní teplotou 14 a noční 6. Beze srážek. Lehký vánek. Není to ideální počasí?


Tak my sa tu bavíme o snežení v Jeruzaleme a ono tam naozaj zasneží ako tam ešte nezasnežilo od roku 1879. :D

http://www.novinky.cz/zahranicni/322107 ... atuje.html


Hore
 Profil  
 
 Predmet príspevku: Re: Vánoce
PoslaťNapísal: Pon, 16. Dec 2013, 05:03 
Abdrushin: „Pokoj na zemi k radosti celého ľudstva!” Taký bol pozdrav Svetla pri pozemskom zrodení Syna Božieho, ktoré se ešte dnes slávi v čase vianočných sviatkov.“

...ktoré se ešte dnes slávi v čase vianočných sviatkov...Tento výrok nehovorí o dátume narodenia Ježiša! Vtedy sa Jeho narodenie slávi, ako je písané, je to posvätná noc spomienok na narodenie Ježiša, ako pamiatka Jeho príchodu. Abrushinov výrok nespomína žiadny dátum! Neprišiel meniť dátumy sviatkov, kresťanských, či evanjelických, ktoré sú už storočia zaužívané.

V biblii sa nepíše o tom, kedy sa Ježiš narodil. Avšak po dôkladnom zvážení a prečítaní musí človek dospieť k záveru, že to nebolo v decembri. Obdobie okolo novembra-decembra sa vyznačuje chladným a daždivým počasím. December-január, sa vyznačoval najnižšími teplotami v roku a navyše vo vyššie položených oblastiach padá niekedy aj sneh (aká náhoda, že boli v Jeruzaleme nedávno snehové prehánky... )

Podľa biblického pisateľa Ezdráša bolo obdobie novembra-decembra naozaj charakteristické chladným a daždivým počasím. Ezdráš uvádza, že v tomto období sa v Jeruzaleme zhromaždil zástup , píše aj, že ľudia sa "chveli… pre lejaky“. O počasí v tomto období roka zhromaždený ľud povedal: "Je obdobie lejakov, a nie je možné stáť vonku.“ (Ezdráš 10:9, 13; Jeremiáš 36:22)
Pastieri, ktorí žili v tejto časti sveta, už v decembri určite neboli v noci vonku so stádami!
Navyše, keď sa Ježiš narodil, pastieri boli v noci vonku so svojimi stádami!

Podľa biblie v noci, keď sa narodil Ježiš, pastieri boli vonku a strážili svoje stáda. Biblický pisateľ Lukáš píše, že pastieri v blízkosti Betlehema v tom čase "žili vonku a v noci strážili svoje stáda“. (Lukáš 2:8-12) Teda nevychádzali von len cez deň!Ale nechávali svoje stáda vonku aj v noci. Nezdá sa byť pravdepodobné, že by pastieri takto žili vonku v chladnom a daždivom počasí, aké je v Betleheme v decembri. A prelom decembra-januára je spájaný aj so snehom.
Ako vidieť, okolnosti súvisiace s Ježišovým narodením vôbec nenaznačujú, že by sa Ježiš narodil v decembri.

Dve storočia po Kristovom narodení nikto nevedel, kedy presne sa Ježiš narodil, a len málokto sa o to vôbec zaujímal.
Až niekoľko storočí po Ježišovej smrti si ľudia začali pripomínať jeho narodenie 25. decembra. Ale to nebol deň Ježišovho narodenia, pretože dôkazy svedčia o niečom inom.
Niektorí ľudia, ktorí sa neskôr vyhlasovali za kresťanov, "chceli, aby sa tento dátum zhodoval s pohanským rímskym sviatkom 'narodenia neporaziteľného slnka‘“. V zime, keď sa slnko zdalo najslabšie, pohania vykonávali rituály, ktorými sa snažili zaistiť, aby sa tento zdroj tepla a svetla vrátil zo svojich ďalekých ciest. Pohania považovali 25. december za deň, keď sa slnko začalo vracať späť. Náboženskí vodcovia, ktorých cieľom bolo obrátiť pohanov na kresťanstvo, prijali tento sviatok za narodenie Ježiša.
Apoštol Ján v úvode svojho evanjelia píše o Ježišovi: „V ňom bol život a život bol svetlom ľudí. A svetlo vo tmách svieti, a tmy ho neprijali... Pravé svetlo, ktoré osvecuje každého človeka, prišlo na svet.“ (Jn 1,4-5.9) A tak svetlo - slnko prichádzajúce na svet (zimný slnovrat) bolo symbolom Ježišovho príchodu.

Prví kresťania nepovažovali dátum Ježišovho narodenia za dôležitý údaj, preto sa nám nezachoval.
No takmer s istotou môžeme povedať, že to nebolo v decembri. Lukáš v evanjeliu píše: „V tom istom kraji boli pastieri, ktorí v noci bdeli a strážili svoje stádo.“ (Lk 2,8)
December je v tom kraji natoľko chladný mesiac, že by vtedy pastieri nenocovali pod holým nebom!
Nie je dôležitý dátum, kedy sa Ježiš narodil, ale to, čo jeho príchod pre nás znamená.
V staroveku mala každá krajina svoj vlastný letopočet, ktorý sa často zmenou panovníka začínal počítať odznovu. Okrem toho boli rozdielne začiatky nového roku - niekde na jar, niekde na jeseň, inde v zime. Toto robí často problémy pri určovaní presných rokov, nehovoriac o mesiacoch, a s tým súvisiace zosúladenie udalostí do nejakej presnej chronológie.

Z rôznych zdrojov som sa dočítala rôzne „dátumy“, narodenia Ježiša, alebo aspoň približné mesiace.
Biblia napríklad spomína, že sa v období narodenia Ježiša konalo sčítanie ľudu za cisára Augusta. Luk. 2, 1-7.
V rímskych archívoch existuje záznam o tom, že sčítanie ľudu za cisára Augusta sa konalo od 15. apríla do 15 septembra. Vtedy neboli počítače, rýchle autá, ako dnes, preto evidencia obyvateľstva bola veľmi náročná. Ľudia cestovali na miesto, kde sa narodili pešo, na koni, atď. Cesta im trvala dlho. Museli nocovať vonku a z toho dôvodu nemohli sčítanie ľudu uskutočniť v zimnom období. Ježiš sa narodil v tých dňoch, keď bolo sčítanie ľudu. Žeby teda v letnom období? Ďalší uvádzajú čas jesennej rovnodennosti, keď Slnko vychádza zo súhvezdia Váh. Ďalšie pravdepodobné, no možné obdobia narodenia sa Ježiša. No sú tieto teórie vôbec dôležité?
Navyše v Izraeli sú pastieri vonku na lúke s ovcami približne len do polovice novembra. Ježiš sa nemohol narodiť v decembri! Teda dátum 24. december, alebo 25. december, prípadne 29. december mi prídu nepravdepodobné ako dátum Jeho narodenia.
Snáď žiadny uvažujúci kresťan by nemal tvrdiť, že ten dátum, ktorý kresťanský svet uznáva, je správny. A žiadni sčítaní duchovní to ani netvrdia. Vedia, že Kristus sa 24. decembra (prípadne 25-teho, alebo 29-teho) nenarodil.

Tiež sú pre mňa Vianoce sviatkom, kedy si pripomínam narodenie Ježiša. Odmala som ich vnútorne prežívala s najväčšou vážnosťou a vďakou za to, akej milosti sa nám narodením Ježiša dostalo. Otvorme počas vianočných sviatkov ešte viac svoje srdcia a otvorme sa ešte viac čistote a láske, ktoré sú pre mňa spolu s pamiatkou na narodenie sa Ježiša, najkrajším symbolom Vianoc.


Hore
  
 
 Predmet príspevku: Re: Vánoce
PoslaťNapísal: Pon, 16. Dec 2013, 06:44 
Offline
Moderátor
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Str, 23. Apr 2008, 18:20
Príspevky: 604
Citácia:
Vánoce! Slavnost zářící hvězdy! Obě tyto slavnosti jsou ve skutečnosti jen jednou! Je to den zářící hvězdy, která, Bohem poslaná do této světové části, kdysi přinášela Synu Božímu jeho zářivý pozdrav, když se probudil zde na zemi, a nyní bude svítit Synu Člověka ode dne jeho pozemského probuzení, hodiny, kdy moc Světla zakotví se v hrubohmotnosti!
...
Světlo má být nyní zde na zemi, jak tomu mělo být kdysi, když hvězda zaslíbení zářila po tři noci nad chlévem v Betlémě.
Slavnost, resp. den zářící hvězdy Abdrushin stanovil na 29.12. a současně tento den označil za dobu Ježíšova narození ... nevidím v tom žádný problém ...

Nejde o to, že přesné datum je uchopování věcí rozumem, ale o to, že v určitém čase se ve stvoření dějí určité věci. Ježíšovo pozemské zrození i hvězda Betlémská zanechaly ve stvoření trvalé stopy, které právě v tomto čase zesilují svůj účinek ... Stejně tak i ostatní Slavnosti mají svůj přesně určený čas, právě v návaznosti na dění ve stvoření ...


Hore
 Profil  
 
 Predmet príspevku: Re: Vánoce
PoslaťNapísal: Pon, 16. Dec 2013, 07:47 
Offline

Registrovaný: Ned, 13. Jan 2008, 14:35
Príspevky: 168
Pozemské sa vždy musí prispôsobiť duchovnému a podľa toho má každý sviatok svoj dátum. Slávnosť Čistej Ľalie nie je určená podľa dátumu narodenia sl. Irmingard (ona sa však musela narodiť v tento deň), slávnosť Žiariacej Hviezdy nie je určená podľa dátumu narodenia Syna Božieho, ale on sa musel narodiť v tento deň. A ak sa pozriete na dátumy slávnosti (a aj na dátum narodenia Abdrushina a p. Márie) podrobne, odhalíte krásne zákonitosti ako je napríklad zlatý rez...


Hore
 Profil  
 
 Predmet príspevku: Re: Vánoce
PoslaťNapísal: Pon, 16. Dec 2013, 08:32 
Offline
Moderátor
Obrázok užívateľa

Registrovaný: Str, 23. Apr 2008, 18:20
Príspevky: 604
Pozemské zrození je zajisté vždy zákonité...

Ještě k tomu počasí. Schválně jsem se podíval na aktuální předpověď počasí v období Slavnosti v Betlémě:

29.12.2013
polojasno
minimální teploty: +5°C
maximální teploty: +15°C

Více zde: http://www.zoover.cz/palestinska-autono ... lem/pocasi

Takže kdyby tehdejší dění probíhalo dnes, tak by mohli pastýři klidně v prosinci být se svými ovcemi venku i přes noc ... :sunny:


Hore
 Profil  
 
Zobraziť príspevky z predchádzajúceho:  Zoradiť podľa  
Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 28 ]  Choď na stránku Predchádzajúci  1, 2, 3

Všetky časy sú v GMT + 1 hodina [ letný čas ]


Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 41 hostia


Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre

Hľadať:
Skočiť na:  
cron
Powered by phpBB © Group, Style.