úvodobsahfórum
www.poznanie.sk
stiahnuťlinkye-mail
Aktuálny čas je Štv, 28. Mar 2024, 17:30

Všetky časy sú v GMT + 1 hodina [ letný čas ]




Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 7 ] 
Autor Správa
PoslaťNapísal: Pon, 01. Apr 2013, 15:36 
Myslím si, že myslenie je súčasťou každého človeka. A nie je dôležité či ju máme ,,zapnutú“ alebo ,,vypnutú“. Nezmeníte svoju myseľ ani seba.
Skúsim dať príklad.
Domáca perzská mačička bola od svojho narodenia kŕmená ,,len“ ,,mačacími granulami“, vitamínmi... Vonku bola nosená na rukách. V živote myš ani nevidela. Jedného dňa si majiteľ zadovážil bielu myš..Kým bola myš v akváriu perzská mačka aj keď prechádzala okolo akvária nereagovala na myš. Raz majiteľ zabudol zavrieť akvárium a myš vybehla z neho. Skôr ako sa majiteľ stihol zakročiť mačka jedla myš. :book:
Tento príklad jasne poukazuje na to, že naša myseľ stále bude fungovať, nech by sme sa ,,snažili“ robiť hocičo hocijakú dobu. Nezmeníme to jeho je to v nás tak ako v mačke ostali dedičné pudy - zjesť pri prvej príležitosti myš.
Alebo má niekto osobnú skúsenosť s praktizovaním bdelosti. :roll:


Hore
  
 
PoslaťNapísal: Pon, 01. Apr 2013, 16:03 
Offline

Registrovaný: Pon, 01. Okt 2012, 23:42
Príspevky: 505
Vo svojej dávnejšej minulosti som si aj ja myslel, že duchovná cesta vedie cez meditáciu. Myslel som si, že vedomie bez akýchkoľvek myšlienok ma prebudí k bdelosti a k štastiu. Spôsoboval som si "násilie" na svojej mysli kedy som sa snažil zastaviť tok myšlienok , ich pozorovaním a upriamovaním sa na seba a tak vybičovať "bdelosť". Dlhé roky som sa o to v určitých obdobiach usiloval, no bez úspechu. Znásilniť svoju myseľ sa mi nepodarilo, naopak veľmi som pri tom trpel a si ubližoval. Neskôr som pochopil že to bola sebamanipulácia ako vyšitá. Pochopil som, že tadeto cesta nevedie.

Dnes už chápem, že pod bdelosťou sa myslí predovšetkým citová bdelosť a myseľ sa má udržovať v čistote svojou snahou o Svetlo a čisté Svetlé myšlienky a tým dosiahnuť harmóniu, čistotu a bdelosť. Žiadnym krčovitým prístupom sa harmonia a bdelosť nedá docieliť.


Hore
 Profil  
 
PoslaťNapísal: Pon, 01. Apr 2013, 16:39 
Ďakujem za odpoveď. :sunny:
Tok myšlienok sa dá zastaviť jedine tak, že myseľ zhodnotí všetky možnosti, ktoré pozná ku momentálnej situácii a vyberie si z nich tú, ktorá jej najviac vyhovuje.
Myslím si, že je veľmi nesprávne hovoriť o čistote a nečistote mysle alebo o tom, čo je svetlé a čo tmavé.. Každý človek je svojský a nedokáže sa v žiť do toho druhého. Preto to čo niekto považuje za čisté, druhý to môže považovať za špinavé alebo v neposlednom rade za nepochopené


Hore
  
 
PoslaťNapísal: Pon, 01. Apr 2013, 16:57 
Offline

Registrovaný: Pon, 01. Okt 2012, 23:42
Príspevky: 505
ammmourus píše:
Myslím si, že je veľmi nesprávne hovoriť o čistote a nečistote mysle alebo o tom, čo je svetlé a čo tmavé..


Myslíte si, že morálka teda štandard správneho čistého správania sa, neexistuje ?

Myslite si, že objektívne neexistuje dobro a zlo, Svetlo a Tma a teda čistota a špina ?


Hore
 Profil  
 
PoslaťNapísal: Pon, 01. Apr 2013, 20:47 
Štandardy vytvárajú len skupiny alebo spoločnosť(vytvorená väčšinou ľudí). Správanie jednotlivca je ovplyvňované vnútorným a vonkajším prostredím jednotlivca, génmi... Myslím si, že úprimne nie je možné povedať ako má vyzerať čisté správanie, tak aby ho prijalo ,,aspoň“ väčšina ľudí na Zemi.

Objektívne existuje Dobro a Zlo ale znovu o tom čo je Dobré a čo Zlé učí každého jednotlivca spoločnosť v akej sa nachádza. Veľmi záleží na spoločnosti a na osobnostiach(Ježiš Kristus, Mohamed Mojžiš, Buddha, (Višnua, Šivu, Šakti)) , ktoré ju v dejinách ale aj súčasnosti ovplyvňujú


Hore
  
 
PoslaťNapísal: Pon, 01. Apr 2013, 21:27 
Offline

Registrovaný: Pon, 01. Okt 2012, 23:42
Príspevky: 505
Každý vie určiť dobro a čistotu rovnako.

Keď sa ale človek utápa v žiadostiach, ješitnosti, špinavom myslení a vytvára okolo seba zlo, tak má pokryvené myslenie a zvrátený rebríček hodnôt. Keď je človek vnútorne obrátený k temnote tak nevie rozlišovať čo je dobré a čo zlé.

Keď však zatúži po dobre a čistote tak jeho schopnosť rozoznávať a vidieť Večnú Pravdu sa zvyšuje.

Rebríček hodnôt čo je dobré a čo zlé je prirodzene daný a je súčasťou Zákonov tohto Stvorenia.

Boh ktorý je najväčšia svätá čistota a dobro určil človeku aby sa snažil spoznávať tento rebríček hodnôt ktorý vychádza z dokonalosti. O ňom sa nedá diskutovať alebo sa oň prieť. Je proste daný v Zákonoch Stvorenia a každý ľudský tvor ho môže vycítiť keď chce.


Hore
 Profil  
 
PoslaťNapísal: Uto, 02. Apr 2013, 07:21 
Večnú Pravdu? Cirkev o sebe tvrdí, že nemôže byť zrušená a trvať bude neustále lebo má ,,Slová večného život“ Ale nikde nespomína, že je NEPOŠKVRNENÁ... Diskusia o vymieňaní názorov, skúsenosti, lepšie zhodnotenia pohľadu na danú problematiku Kde sa nedá alebo lepšie povedané nechce diskutovať to zbuduje nedôveru v pochybnosti. Aj Cirkev odmieta diskusie na citlivé témy asi vie PREČO..


Hore
  
 
Zobraziť príspevky z predchádzajúceho:  Zoradiť podľa  
Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 7 ] 

Všetky časy sú v GMT + 1 hodina [ letný čas ]


Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 33 hostia


Nemôžete zakladať nové témy v tomto fóre
Nemôžete odpovedať na témy v tomto fóre
Nemôžete upravovať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete mazať svoje príspevky v tomto fóre
Nemôžete zasielať súbory v tomto fóre

Hľadať:
Skočiť na:  
cron
Powered by phpBB © Group, Style.